Speelbeeld van kunstenaar Michel Dil terug in Pingjum

Bron: Omrop Fryslân 3 april 2021
Het kunstwerk van een schip op het kaatsveld van Pingjum is terug. Het dorpsbeeld werd drie jaar geleden weggehaald, omdat het versleten was. Dorpsbelang Pingjum heeft met steun van enkele fondsen het nodige geld op tafel gekregen om kunstenaar Michel Dil een nieuw beeld te laten maken. Deze keer een duurzaam schip dat lang kan blijven staan.
Op het kaatsveld van Pingjum wordt hard gewerkt om het beeld dat uit twee delen bestaat op het veld te krijgen. Kunstenaar Michel Dil heeft bijna drie jaar aan het nieuwe beeld gewerkt. Het gaat om een schip van kunstmateriaal.
Het schip steekt voor de helft uit de grond, symbool voor de strijd tegen het water en tegelijk de onafhankelijkheid van de Pingjumer gemeenschap van de zee. “Het maakt niet uit hoe de mensen het zien”, zegt Dil. “Volgens de een komt het uit het water en volgens de ander zinkt het.”
Bron: Leeuwarder Courant 14 september 2021
Boartersbyld fan keunstner Michel Dil
Dil maakte het vorige beeld vijf jaar geleden als onderdeel van het project Keunstrûte. Dil maakte dat beeld van hout en het werd geplaatst op het kaatsveld van het dorp. Al snel werd het beeld het dorpsbeeld, maar ook een speelobject voor kinderen. Na verloop van tijd begon het hout echter te rotten en werd het te gevaarlijk om nog langer op te kunnen spelen.
Dil heeft nu een nieuw object van kunststof gemaakt. Hij is daar ruim twee jaar mee bezig geweest.
Dorpsbelang is blij dat het vertrouwde dorpsbeeld weer terugkomt. “Dit is zo sterk als ijzer, er kan wel een auto overheen rijden”, vertelt Dil. Het beeld kan volgens de kunstenaar de komende 40 jaar wel mee.
Select language »