Biography

Michel Dil is in 1964 geboren in Zaandam als zoon van keramist Henk Dil. Al vroeg werd duidelijk dat de creativiteit ook bij hem in het bloed zat. Na een opleiding aan de Witte Lelie in Amsterdam is hij als autodidactisch kunstenaar aan het werk gegaan. 

Exposities onder meer in: Kunstcentrum Zaanstad, De Kunstkapel Gouda, Museum Amstelland, Zaans museum, Cobra museum, Galerie Leeuwarden, Makkum Art. Monumentaal werk gemaakt voor onder andere: Kantoor Albert Heijn Zaandam, Woningbouwvereniging Wijde Wormer, Maritieme academie Harlingen, Kunst achter Dijken.

De Pingjumer kunstenaar is een beeldhouwer in de meest eigentijdse zin van het woord. Op een bizarre en vaak humoristische wijze past hij materialen als keramiek, hout, roestvrij staal en plexiglas toe in combinatie met fel getinte acrylics. Zijn beeldtaal neigt naar een zogenoemd abstract surrealisme, waarbij de technische perfectie in het oog springt. 

Deze interpretatie wordt versterkt door de getekende dan wel geschilderde concepten die aan zijn uiteindelijke beelden ten grondslag liggen. Een terugkerend thema in zijn werk is de relatie tussen mensen onderling en de mens en de natuur (red. H. Heynen).

Dorp van kunstenaars, doopsgezinden en pizza
Een pizzeria die zorgt voor meer bekendheid van je dorp. dat is het geval in Pingjum. Pizzeria Pingjum is een veelbezongen en veelbeschreven eetgelegenheid. De trattoria is gevestigd aan de Grote Buren, de straat links van de Victoriuskerk die het middelpunt van de foto vormt. Op de achtergrond de Waddenzee. Links op de foto de Penjumer Feart. Naast de Victoriuskerk uit 1200 (herbouwd in 1500) herbergt Pingjum het schuilkerkje. Deze Fermanje van de doopsgezinden is één van de mooiste en karakteristieke schuilkerken van ons land. Alleen het boogvormig venster boven de deur verwijst op het feit dat achter deze gevel een “kerkje” schuilgaat. Dat ligt achter het woonhuis. Beide panden zijn in 1983 gerestaureerd. Het schuilkerkje kan bezocht worden, al is dat nu niet mogelijk vanwege de coronabeperkingen. Wie dat doet, wordt breed geïnformeerd over leven en werk van Menno Simons, de grondlegger van de doopsgezinde kerk. Het dorp wordt ook wel kunstenaarsdorp genoemd en telde vorig jaar (2020) 585 inwoners.
Select language »