Biography

Michel Dil werd in 1964 geboren in Zaandam als zoon van keramist Henk Dil. Al op jonge leeftijd was het duidelijk dat de creativiteit hem in het bloed zat. Na zijn opleiding aan de Witte Lelie in Amsterdam begon hij zijn carrière als autodidactisch kunstenaar.
Michel Dil heeft geëxposeerd in onder andere het Kunstcentrum Zaanstad, de Kunstkapel Gouda, Museum Amstelland, het Zaans Museum, het Cobra Museum, Galerie Leeuwarden en Makkum Art. Daarnaast heeft hij monumentaal werk gemaakt voor onder andere het kantoor van Albert Heijn in Zaandam, Woningbouwvereniging Wijde Wormer, de Maritieme Academie Harlingen en Kunst achter Dijken.
De Pingjumer kunstenaar is een beeldhouwer in de meest eigentijdse zin van het woord. Op een bizarre en vaak humoristische manier gebruikt hij materialen zoals keramiek, hout, roestvrij staal en plexiglas, vaak in combinatie met felgekleurde acrylverf. Zijn beeldtaal neigt naar abstract surrealisme, waarbij de technische perfectie altijd opvalt.
Deze interpretatie wordt versterkt door de getekende en geschilderde concepten die ten grondslag liggen aan zijn uiteindelijke beelden. Een terugkerend thema in zijn werk is de relatie tussen mensen onderling en tussen de mens en de natuur (red. H. Heynen).
Dorp van kunstenaars, doopsgezinden en pizza
Een pizzeria die zorgt voor meer bekendheid van je dorp. dat is het geval in Pingjum. Pizzeria Pingjum is een veelbezongen en veelbeschreven eetgelegenheid. De trattoria is gevestigd aan de Grote Buren, de straat links van de Victoriuskerk die het middelpunt van de foto vormt. Op de achtergrond de Waddenzee. Links op de foto de Penjumer Feart. Naast de Victoriuskerk uit 1200 (herbouwd in 1500) herbergt Pingjum het schuilkerkje. Deze Fermanje van de doopsgezinden is één van de mooiste en karakteristieke schuilkerken van ons land. Alleen het boogvormig venster boven de deur verwijst op het feit dat achter deze gevel een “kerkje” schuilgaat. Dat ligt achter het woonhuis. Beide panden zijn in 1983 gerestaureerd. Het schuilkerkje kan bezocht worden, al is dat nu niet mogelijk vanwege de coronabeperkingen. Wie dat doet, wordt breed geïnformeerd over leven en werk van Menno Simons, de grondlegger van de doopsgezinde kerk. Het dorp wordt ook wel kunstenaarsdorp genoemd en telde vorig jaar (2020) 585 inwoners.
Select language »